21.7.06

Φιλανθρωπία και υποκρισία

Οι κύριοι Μπάφετ και Γκέιτς θα δωσουν μεγάλο μέρος των περιουσιών τους σε φιλανθρωπίες, πράγμα που θα πρέπει να μας κάνει πανευτυχείς.

Ως εδώ καλά.

Λεπτομέρεια: ουδείς αποκτά πολλά χρήματα με το σταυρό στο χέρι. Οι προαναφερθέντες αλλά και οι εγχώριοι ευγεργέτες δεν είναι κλέφτες (τουλάχιστον από ποινικής πλευράς), οι πρακτικές που έχουν χρησιμοποιήσει όμως είναι κάπως περίεργες...Ο πρώτος είναι μεγαλοεπενδυτής (όποιος κατάλαβε, κατάλαβε), η εταιρεία του δεύτερου έχει κατηγορηθεί για εκβιαστικές τακτικές, ενώ δεν τα προϊόντα της δεν τα παρέχει...δωρεάν. Και ό,τι έχει αποκτήσει τα ωραία του δισεκατομύρια ο Βασιλάκης, αντί για τα..μισά, σημαίνει πως τα πουλάει σε υψηλές τιμές, με τις σχετικές συνέπειες στις εθνικές οικονομίες.

Για την υστεροφημία τους ενδιαφέρονται οι άνθρωποι, όπως και οι δικοί μας, παλαιοί και νέοι-ακόμα δεν έχουν γίνει αθάνατοι. Δικαίωμα τους βέβαια, πλην όμως το να τους λιβανίζουμε κιόλας είναι μάλλον αηδιαστικό. Οι άνθρωποι αυτοί εκμεταλεύτηκαν (και καλά έκαναν) τις διευκολύνσεις του κράτους τους στην συγκέντρωση πλούτου (χαμηλή φορολογία, φορολογικοί παράδεισοι...) και συγκέντρωσαν τις περιουσίες τους, οι οποίες όμως θα μπορούσαν να αναδιανεμηθούν και με υψηλή φορολογία (80% ήταν η φορολογία των υψηλών εισοδημάτων στην Αγγλία το 1980..). Επομένως δεν κάνουν...χάρη στην ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: