10.7.06

Για τους Pixelάδες

Αρχείο τευχών του ιστορικού περιοδικού εδώ. Οι νεότεροι θα πάρουν μια ιδέα για το πως ήταν ο ειδικός Τύπος τότε-οι συντάκτες ήταν πορωμένοι με το αντικείμενο ενώ τώρα απλώς κάνουν μια δουλειά. Τα ίδια ισχύουν και για τον χώρο του αυτοκινήτου όπου τις δοκιμές πλέον τις υπαγορεύουν οι αντιπροσωπείες.

Στο θέμα μας

Ένα σχόλιο που μου άρεσε:

Το Pixel, μαζί με ολόκληρη εκείνη την εποχή, δυστυχώς ανήκουν στο ωραίο παρελθόν. Μπορεί στην αγορά πάντα να κυριαρχούσαν άνθρωποι του κέρδους και οικονομολόγοι, τότε όμως υπήρχαν οι ονειροπόλοι (βλέπε Sir Clive Sinclair) οι οποίοι έδιναν το ρυθμό. Πλέον, οι ονειροπόλοι ανήκουν στις αναμνήσεις μας, μαζί με το Pixel και τους πάμπολλους υπολογιστές (Spectrum, Amstrad, Amiga, Atari, Apple, Acorn) που συνωστίζουν τα ράφια, τα γραφεία και τις αποθήκες μου! Στο παρόν κυριαρχεί το marketing, οι διαφημίσεις, το promotion και άλλα τα οποία σε εμάς τους δεινόσαυρους μάλλον φαίνονται ξένα. Κοιτάζοντας το κουτί του Spectrum ή της Amiga, και το κουτί μιας οποιασδήποτε motherboard ή κάρτας γραφικών, βλέπω τη χαώδη διαφορά μεταξύ ενός προϊόντος υψηλής τεχνολογίας και ενός αντικειμένου marketing. Κάπου εκεί, μέσα στα φανταχτερά αυτοκόλλητα και τα illustration ασημόχρυσα χαρτόνια με τις ψηφιακές manga κοπελλιές με τα πλούσια στήθη, έχει χαθεί η ιδέα του (home) computing.

Σε αυτό το φόρουμ ενίοτε γράφει και ο Λεκόπουλος! (Για τους νεότερους: καμία σχέση με τον....Λιακόπουλο).

3 σχόλια:

glenn είπε...

Καλοί οι συναισθηματισμοί αλλά θα προτιμούσα το θαύμα της τεχνολογίας που λέγεται Acer Aspire 1694WLMi (πήγα προχτές Σύνταγμα, WiFi surfing πίνοντας τον καφέ μου) από το σπεκτρουμάκι ή το acorn electron ή το commodore 64.

Από την άλλη, δεν είναι τόσο τα αντικείμενα του παρελθόντος που νοσταλγούμε. Είναι πιο πολύ οι θύμισες των εαυτών μας και η πρώτη νιότη μας που αναδράμουν μέσω αυτών των αντικειμένων.

Unknown είπε...

Το "θαύμα" τεχνολογικά είναι πιο πίσω από τους παλιούς 16μπιτους- και πολύ πιο αναποτελεσματικό, λόγω αρχαίας αρχιτεκονικής και άθλιου λειτουργικού συστήματος...

Δοκίμασε για παράδειγμα να έχεις δύο αναλύσεις στην ίδια οθόνη. Ακόμα είναι αδύνατον.

Φυσικά και εγώ PC με windows έχω, αλλά λόγω έλλειψης επιλογών, όχι γιατί είμαι ικανοποιημένος.

Παναγιώτης Βρυώνης είπε...

Τί μου θύμισες... Όντως τα μηχανήματα δεν συγκρίνονται, ένα οποιοδήποτε κινητό ή PDA υπερέχει κατά τάξεις μεγέθους σε όλες τις δυνατότητες σε σχέση με τα τότε, home computers.

Αλλά, θυμάμαι με τόση νοσταλγία να διαβάζω και να ξαναδιαβάζω το CΓΟ, το PIXEL κ.λ. και να ονειρεύομαι. Να προσπαθώ να λύσω τον γρίφο C64 vs CPC6128, πόσα κανάλια ήχου, RAM, επεξεργαστής, sprites, ανάλυση οθόνης, games, περιφερειακά,... Και μετά GEM ή Amiga? GEM σε Atari ST ή PC; Ατελείωτες αναλύσεις, ατελείωτες συζητήσεις...

Thanks για το ταξιδάκι στο παρελθόν. :-)