22.3.06

Επικίνδυνο και το teflon...

Είναι γνωστό πως σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει τοξικά αέρια-όσοι ασχολείστε με καναρίνια το ξέρετε. Μετά από έρευνα βρέθηκε πως περιέχεται στον αίμα του 90% του πληθυσμού στις ΗΠΑ. Έως το 2015 θα έχει σταματήσει η χρήση του.

Και τώρα θα σωθούμε;
Όχι.

Τα εισαγόμενα φυστίκια που τρώτε και γενικότερα οι ξηροί καρποί χωρίς κέλυφος είναι πολύ πιθανό να περιέχουν μυκοτοξίνες. Καρκινογόνες και αυτές. Πιθανόν επίσης να περιέχονται ακόμα και στο γάλα που πίνετε.

Γενικότερα η ασφάλεια των τροφίμων, η επίτευξη της οποίας αποδεικνύεται με κάποιο πιστοποιητικό (HACCP τώρα, ISO 22000 αργότερα), στοχεύει κύριως στις τροφοδηλητηριάσεις. Αυτό γιατί αν μια παρτίδα προϊόντων είναι ακατάλληλη για κατανάλωση αλλά καταναλωθει τελικά, θα οδηγήσει στο νοσοκομείο πολλούς ανθρώπους οι οποίοι με τη σειρά τους θα ζημιώσουν την παραγωγό εταιρεία ποικιλοτρόπως. Αν τώρα οι ίδιοι άνθρωποι πάθουν καρκίνο από το ίδιο προϊόν, δεν μπορούν να βρουν από που τον έπαθαν (φυσικά αυτό δεν αναφέρεται πουθενά...) ! Εξ ου και σε αυτό το θέμα πρακτίκά ελάχιστες εταιρείες γνωρίζουν πόσο επικίνδυνα είναι τα προϊόντα τους. Οι σχετικοί έλεγχοι κοστίζουν. Το κράτος νομοθετεί, θέτει κάποιες προδιαγραφές και κάνει κάποιους ελέγχους αλλά μην φαντάζεστε πως υπάρχει απόλυτος έλεγχος.

Στις ΗΠΑ πάντα υπολογίζεται το κόστος των μέτρων για την προστασία του καταναλωτή και το κόστος της βλάβης της υγείας του. Αν το πρώτο ξεπερνά το δεύτερο, τα μέτρα είναι χαλαρά. Γι' αυτό και η νομοθεσία τους είναι πολύ πιο ελαστική από την Ευρωπαϊκή. Εφαρμόζεται όμως. Εδώ αντίθετα έχουμε αυστηρή νομοθεσία αλλά η εφαρμογή της είναι ελαστική.

Και ένα παράδειγμα από την Ελληνική πραγματικότητα:
Παλιότερα είχα έναν πελάτη ο οποίος προμηθευόταν αλλαντικά από πολύ μεγάλη βιομηχανία. Η βιομηχανία αυτή μαζί με κάθε παρτίδα έστελνε και αναλύσεις των προϊόντων. Μετά από αναλύσεις σε δείγματα προϊόντων του πελάτη μου, ο ΕΦΕΤ βρήκε τα προϊόντα μολυνσμένα με διάφορα παθογόνα. Τελικά οι αναλύσεις των αλλαντικών της βιομηχανίας αυτής σε εξωτερικό εργαστήριο έδειξαν πως ήταν μολυσμένα από τους μικροοργανισμούς αυτούς. Ήτοι αναλύσεις από το εργαστήριο του προμηθευτή ΔΕΝ γινόντουσαν σε κάθε παρτίδα......

Δεν υπάρχουν σχόλια: