29.1.09

Πάντα πρωτοπόροί….

Καλή η ιδέα του Γ. Παπανδρέου για αντικατάσταση των σχολικών βιβλίων από ηλεκτρονικά, χάρηκαν και τα παπαγαλάκια του ΠΑΣΟΚ στο διαδίκτυο. Είναι όμως νωρίς ακόμα για ένα τέτοιο εγχείρημα, το οποίο ακόμα δεν έχει υλοποιηθεί σε κανένα εκπαιδευτικό σύστημα.

Κατ' αρχήν τα ηλεκτρονικά βιβλία είναι ακριβά. Πάνω από 300€. Επίσης είναι δεδομένο πως ένα ποσοστό αυτών θα καταστρέφεται κάθε χρόνο είτε από αμέλεια είτε επίτηδες. Και μην ξεχνάμε πως αυτή η τεχνολογία αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσεται, πράγμα που σημαίνει πως είτε θα έχουμε μαθητές πολλών τεχνολογικών ταχυτήτων, είτε το κόστος θα αυξηθεί κι άλλο, εαν το κράτος θα αντικαθιστά όλα τα ηλεκτρονικά βιβλία με νέα.

Θα ήταν καλύτερα το κράτος να δίνει φτηνούς υπολογιστές (όπως το eee box), απαλάσσοντας τους γονείς από τα σχετικά έξοδα. Επίσης θα ήταν πολύ καλό εαν τα βιβλία αυτά διανέμονταν στα πανεπιστήμια, με την προϋπόθεση πως θα μπορεί κανείς να προμηθευτεί ηλεκτρονικά επιστημονικά βιβλία σε χαμηλές τιμές. Έτσι θα μπορούσε η επόμενη γενιά δασκάλων και καθηγητών να εξοικιωθεί με αυτήν την τεχνολογία και να την περάσει στους μαθητές, μην ξεχνάμε πως οι άνω των 35 δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικίωση με την τεχνολογία και δύσκολα θα δεχόντουσαν το ηλεκτρονικό βιβλίο. Άλλωστε το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η συνήθεια.

2 σχόλια:

Στέλιος είπε...

Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί τα θετικά σχόλια για μία τέτοια πρόταση τα βλέπεις ως "χαρά των παπαγάλων του Πασόκ στο διαδίκτυο"! Τουλάχιστον ο Παπανδρέου έχει τέτοιες προτάσεις, ενώ ο άλλος το μόνο που ξέρει και σκαμπάζει από τεχνολογία, είναι τα dvd που βλέπει στη Ραφήνα, όταν θα έπρεπε να είναι στου Μαξίμου και να δουλέυει. Anyway, σε ό,τι αφορά σε όσα λες περί ακριβής τιμής κλπ, εννοείται ότι το σχέδιο θα μελετηθεί περισσότερο και θα αντιμετωπισθούν αυτά. Οπως πχ με μία συμφωνία της πολιτείας και της προμηθεύτριας εταιρίας για καλύτερες τιμές κλπ. Επίσης, έχω την εντύπωση ότι στη Σουηδία το σχέδιο έχει εφαρμοσθεί.

Unknown είπε...

Θεωρώ πως η πρόταση του έτσι όπως είναι σήμερα η παιδεία, είναι κούφια λόγια. Ας γίνει πρώτα καμιά αξιολόγηση των καθηγητών με απολύσεις των άχρηστων (στην Αμερική όταν το σχολείο δεν πάει καλά, κλείνει) ας, δεχτούν πρώτα οι καθηγητές τα ηλεκτρονικά βιβλία και στη συνέχεια ας τα πάρουν και οι μαθητές.

Επιμένω στο θέμα του προσωπικού γιατί το Δημόσιο είναι ένα σύστημα που καταπίνει την καινοτομία (εργάζομαι σε φορέα που θεωρείται.."σκληρό δημόσιο" και τα βλέπω) οπότε εαν δεν εγκρίνει η κάθε θείτσα το ηλεκτρονικό βιβλίο, δεν θα προχωρήσει τίποτα, ακόμα κι αν το παίρνουμε για ένα Ευρώ.

Στον δικό μου φορέα για να καταλάβεις, ΑΚΟΜΑ δεν έχουμε ADSL, προτιμούμε τα διάφορα anytime και on time με την αστική χρέωση. Γιατί; Γιατί απλά δεν το απαιτούν αρκετοι. Και η πλειονότητα εκεί μέσα έχει πτυχίο ΑΕΙ....