29.1.09

Το ακριβό που δεν είναι ακριβό

Στη lifo αυτής της εβδομάδας υπάρχει και μια συνέντευξη του εκδότη Θανάση Ψυχογιού. Ανοιχτόμυαλος άνθρωπος, δεν δαιμονοποιεί τα νέα κανάλια διανομής του προϊόντος του. Δεν γνώριζα πως είναι ο εκδότης των σκουπιδιών της Λένας Μαντά. Όχι πως θα έπρεπε να της κλείσει την πόρτα βέβαια, επιχειρηματίας είναι ο άνθρωπος και θέλει να βγάζει το παντεσπάνι του.

Όλα καλά λοιπόν;

Όχι.

Όπως οι υπόλοιποι εκδότες έτσι κι αυτός έχει το θράσος να λέει πως τα βιβλία στην Ελλάδα δεν είναι ακριβά και μάλιστα όποιος το πιστεύει αυτό το πιστεύει λανθασμένα. Βέβαια εαν ψάξετε στο amazon.co.uk, θα δείτε πως οι τιμές στην Αγγλία για τις Αγγλικές εκδόσεις των ίδιων τίτλων είναι περίπου 50% φθηνότερες. Και με τα μεταφορικά, πάλι φθηνότερα έρχεται Οι μισθοί στην Αγγλία δεν είναι 700€, οπότε σε σχέση με το μισθό, το βιβλίο στην Ελλάδα (με κόστος 15-20€) είναι μια σημαντική δαπάνη.

Σίγουρα στην Αγγλία τα βιβλία τυπώνονται σε περισσότερα αντίτυπα, αλλά χρησιμοποιούν φθηνότερο χαρτί (μυρίζει σαν εφημερίδας) και έχουν μικρότερο σχήμα. Εδώ μάλλον οι 100.000 άνθρωποι που αγοράζουν βιβλία μάλλον είναι συλλέκτες που θέλουν να φυλάνε τα αποκτήματα τους για τα εγγόνια τους.

Εγώ δεν είμαι, οπότε για τους μεταφρασμένους τίτλους, θα προτιμήσω το φθηνότερο amazon.

Η επιτροπή ανταγωνισμού δεν έχει άποψη για το ζήτημα; Αλλά γιατί να έχει, μήπως τα μέλη της είναι τίποτα φοβεροί αναγνώστες; Πάντως το ό,τι όλοι οι εκδότες ακολουθούν την ίδια γραμμή δείχνει καρτέλ. Κατα τ' άλλα δεν τους αρέσει ο ανταγωνισμός από τις εφημερίδες. Εντάξει, οι μεταφράσεις στις περιπτώσεις αυτές είναι ακόμα πιο άθλιες (φρικτά Ελληνικά), αλλά το κόστος είναι χαμηλό. Και χρήματα αυτόν τον καιρό δεν περισσεύουν.

Με αυτή την τακτική, χάνουν οι μικροί βιβλιοπώλες. Οι μεγάλοι θα αντέξουν, έχουν και την μίζερη έκπτωση του 10%, (η οποία τέθηκε σε αυτό το επίπεδο επί ΠΑΣΟΚ, για λόγους που δεν καταλαβαίνω) την οποία για να στη δώσουν ορισμένοι (Public και Παπασωτηρίου) πρέπει να βγάλεις κάρτα μέλους, δηλαδή να σε φακελώσουν πρώτα. Ίσως στη συνέχεια να

πουλάνε τα στοιχεία, οπότε έτσι να παίρνουν μέρος της έκπτωσης πίσω.

Στο μεταξύ ο Τσαγκαρουσιάνος θεωρεί το έντυπο βιβλίο αξεπέραστο ως μέσο. Δικαιολογείται λόγω ηλικίας, αλλά η πραγματικότητα διαφέρει: τα ηλεκτρονικά έχουν πλέον οθόνες ευκρίνειας ίδιας με του χαρτιού οπότε μοιραία θα απαλαγούμε από το χαρτί. Αρκεί βέβαια κάποια στιγμή, να πέσουν οι τιμές. Αν και οι εκδότες μάλλον θα μας πουλάνε την ηλεκτρονική έκδοση στην τιμή της έντυπης.....

Δεν υπάρχουν σχόλια: