27.5.06

Το blog του γνωστού "διαννοουμένου"

(Το ξέθαψα από τα drafts, εξαιρετικά αφιερωμένο στην Χριστίνα και στον κάθε σκεπτόμενο και αξιοπρεπή άνθρωπο)

Πρόκειται για ένα από τα πιο πετυχημένα blogs. Γιατί όμως;
Το pestaola είναι ενημερωτικό, το pitsirikos είναι χιουμοριστικό, το δικό του τι είναι;

Κατ' αρχήν για τον ίδιο: Ο γνωστός διαννοούμενος είναι πολυπράγμων και ευφυής καθ' ό,τι συγγραφέας δεκάδων βιβλίων και ποιητικών συλλογών (αμφότερα μάλλον μικρής αξίας), αλλά και φωτογράφος με φωτογραφίες που έχουν δημοσιευθεί πολλές φορές στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Υπήρξε και επιτυχημένος επαγγελματίας. Και πολύ τυχερός, καθώς στη δύσκολη δεκαετία του 1950, σπούδαζε στην αλλοδαπή.

Ο γνωστός διαννοούμενος πάντα διατηρούσε επαφή με το κοινό και ξέρει την τέχνη καθ' ότι επαγγελματίας ενός χώρου με αντικείμενο την εξαπάτηση. Όταν έγραφε σε παλαιό περιοδικό αυτοκινήτου, τα κείμενα του είχαν έναν προσωπικό τόνο, πράγμα που δημιουργεί κάποια οικειότητα. Στο περιοδικό πληροφορικής που γράφει τώρα απλώς γκρινιάζει όταν άλλοι αρθογράφοι ασχολούνται με ουσιαστικά πράγματα. Η γκρίνια και οι φωνές πάντα προκαλούν την προσοχή. Πάντως φρόντιζε να γράφει για εντελώς διαφορετικά θέματα σε σχέση με τους υπόλοιπους αρθρογράφους του ίδιου μέσου. Και βέβαια πάντα στρέφεται εναντίων συνόλων, όχι προσώπων.

Κατά την ταπεινή μου άποψη, ο γνωστός διαννοούμενος είναι άριστος χειριστής της εικόνας του, καλός ερευνητής γεγονότων και καλός συλλέκτης απόψεων άλλων, αλλά δεν επεκτείνει τα όσα λέει ώστε να παρουσιάσει κάποιο νέο συμπέρασμα. Δεν υπάρχει η προσωπική ματιά ενός Τσόμσκι για παράδειγμα ή έστω ενός tolisbak.... Οι απόψεις του είναι ελλιπώς τεκμηριωμένες, ταυτίζονται πολύ με τους 'προοδευτικούς'και μπορείτε να τις συναντήσετε αλλού, ενώ οι προβληματισμοί του είναι κοινότοποι και αφελείς.

Στο blog του το ύφος του είναι του τύπου "εγώ έχω δίκιο και όποιος δεν συμφωνεί είναι τσιμεντόλιθος". Την τελευταία λέξη την έχει χρησιμοποιήσει. Αν τον στριμώξεις απαντά με αφορισμούς ή απλώς αδιαφορεί.

Έχει μαζευτεί και μια "αυλή" ανθρώπων που κρέμονται από τα λεγόμενα του. Και σχολιάζουν ακόμα και τα πιο ασήμαντα θέματα. Προφανώς δεν έχουν έρθει σε επαφή με τα έργα άλλων πραγματικών διαννοουμένων. Κρίμα.

Έτσι εγώ απεχώρησα από εκεί μέσα. Δεν μου ταιριάζει ο ρόλος του αυλικού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: