3.7.06

Κατανάλωση ενέργειας

 Όπως ξέρουμε, η καλή μας η ΔΕΗ τα βγάζει πέρα οριακά με την κατανάλωση του ρεύματος. Τα περι κλιματιστικών, λαμπτήρων κλπ τα ξέρουμε, οπότε
ας ασχοληθούμε με την κατανάλωση  του υπολογιστή,  του συντρόφου κάθε blogger.

Αυτό το πράγμα που συνήθως είναι τοποθετημένο στο πάτωμα, 
χονδρικά καταναλώνει περί τα 200W. Ναι;

Όχι.

Τα ηλεκτρονικά δεν δουλεύουν στα 220V, αλλά χαμηλότερα.
Οπότε χρειάζεται το τροφοδοτικό. Αυτό που βουίζει και βγάζει ζεστό αέρα. 
Επομένως εκτός από ρεύμα χαμηλής τάσης, παράγει και θερμότητα...
Οπότε ξεφεύγουμε από τα 200W.

Αναλυτικότερα, οι περισσότεροι υπολογιστές έχουν τροφοδοτικά "του κιλού", τα οποία έχουν απόδοση περί το 40%. Αυτό σημαίνει πως αποδίδουν το 40% της ενέργειας που καταναλώνουν. Εαν λοιπόν ο υπολογιστής σας χρειάζεται 200W (εαν είναι σύγχρονος καταναλώνει περισσότερα), το τροφοδοτικό καταναλώνει 200/0,4=500W, με τις ανάλογες επιπτώσεις στην τσέπη και το περιβάλλον.

Όσοι και όσες χρησιμοποιείτε πολλές ώρες την ημέρα αυτό το μασίνι του διαβόλου, αλλάξτε το τροφοδοτικό με ένα απόδοσης 60 ή και 80%. Με τα τελευταία, ο υπολογιστής του παραδείγματος μας καταναλώνει 200/0,8=250W ! Φυσικά αυτά τα τροφοδοτικά δεν είναι φθηνά, υπολογίστε περί τα 90 Ευρώ. Το πότε θα κάνετε απόσβεση του κόστους εξαρτάται από τη χρήση του υπολογιστή και από το πόσο πληρώνετε τη ΔΕΗ γενικότερα.

Μπορείτε να υπολογίσετε σε πόσους μήνες θα κάνετε απόσβεση ως εξής: κόστος τροφοδοτικού /(ώρες χρήσης υπολογιστή ανά ημέρα Χ ημέρες χρήσης ανά μήνα Χ κόστος κιλοβατώρας -προσοχή στην κλίμακα που βρίσκεστε- Χ κατανάλωση ενέργειας υπολογιστή -πραγματική, με τις απώλειες του τροφοδοτικού-/10).

Ψάχνοντας στο internet μπορείτε να βρείτε την κατανάλωση των εξαρτημάτων του υπολογιστή σας και να υπολογίσετε την κατανάλωση με ακρίβεια.

5 σχόλια:

glenn είπε...

Έχω laptop εδώ και 1.5 χρόνο και ξεμπέρδεψα με όλα αυτά. Πάντως μετά τη χρήση του laptop έχω αισθητή μείωση στο λογαριασμό.

Alexandra είπε...

μόλις κόπηκε το ρεύμα....

Unknown είπε...

@glenn πιθανόν όμως να καταλήξεις στον ορθοπεδικό λόγω αυχενικού από την χρήση του φορητου.

@alexandra:Στην περιοχή μου έχουμε πρόβλημα στην παροχή ηλεκτρικού σχεδόν όλο το χρόνο, ιδιαίτερα τα βράδια, αλλά όχι αυτές τις ημέρες. Φοβερή η ΔΕΗ.

glenn είπε...

Ναι αλλά όταν κόβεται το ρεύμα δεν θα χάνω δουλειά μισής μέρα όπως καλή ώρα πριν 1.5 χρόνο! Τώρα κόβεται και βλέπω το laptop μου να πηγαίνει σε μπαταρία αυτόματα. Δύο φορές μου έτυχε και ήταν απολαυστικό!

Alexandra είπε...

Όταν έμενα στο κέντρο, δηλαδή Τσόχα, ποτέ δεν είχα διακοπή... ήμουν προνομιούχα.

Τώρα στα προάστια κάθε μέρα μια διακοπούλα, έτσι για να μην ξεσυνηθίζουμε, έχει γίνει συνήθεια! Θα στείλω το λογαριασμό στη ΔΕΗ όταν μου καεί καμία συσκευή... και το εννοώ!