20.7.06

Αντιγραφή

Αντιγράφω από εδώ ορισμένα σημεία με τα οποία συμφωνώ απόλυτα.

Τα Ελληνικά ιστολόγια βρίθουν ανορθογραφιών, ασυνταξιών, βαρβαρισμών, σολοικισμών, ακυρολεξιών. Διακρίνεται, δε, μία γενικευμένη αδιαφορία για τους γλωσσικούς αυτούς βανδαλισμούς, η οποία στηρίζεται στα επινοήματα της επικοινωνιακότητας και της αμεσότητας: το θέμα είναι να καταλαβαίνουν οι άλλοι τί θέλω να πω, εγώ γράφω όπως μιλώ, δεν κάθομαι να το ψειρίσω....

Οι ιστολόγοι μας όμως δεν κάνουν ούτε τον κόπο να ανοίξουν ένα από τα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά λεξικά στα οποία σίγουρα έχουν πρόσβαση. Διότι δεν τους ενδιαφέρει να δείξουν τον παραμικρό σεβασμό προς τον αναγνώστη, η στοιχειώδης αισθητική και ηθική του οποίου προσβάλλεται από την τόση αδιαφορία....

...τα ιστολογήματα δεν είναι κείμενα, είναι μάλλον εργαλεία που μεταχειριζόμαστε για να δημιουργήσουμε, να επεκτείνουμε και να διατηρήσουμε κοινωνικές σχέσεις. Σαν τα chat της προηγούμενης δεκαετίας..

5 σχόλια:

Marina είπε...

Καλημέρα. Το να γράφει κανείς σωστά είναι πόλύ ευχάριστο και για τον γράφοντα και για το αναγνωστικό κοινό.
Τα μπλόγκς είναι ημερολόγια. Στο ημερολόγιο μπορούμε να γράφουμε ότι θέλουμε, με όποιο τρόπο θέλουμε. Αντί για λέξεις να βάλω ζωγραφιές και τις σκέψεις μου να τις αραδιάζω χωρίς κανόνες.
Δεν γράφουμε έκθεση για να βαθμολογηθούμε για το ύφος και την ορθογραφία, γράφουμε ελεύθερα. Γράφουμε όπως σκεφτόμαστε. Δεν σκέφτονται όλοι το ίδιο. Τα δάχτυλα των χεριών μας δεν είναι ίδια. Ετσι δεν είναι?
Τα μπλόγκς είναι η δημοκρατία της έκφρασης, με ασυνταξίες και ανωρθωγραφοίες. Οπως νοιώθει ο κάθε ένας.

Unknown είπε...

Όποιος δεν γνωρίζει ή δεν σέβεται τη γλώσσα του, δεν περιορίζεται μόνο στα blogs. Το κάνει σε e-mails, στην εργασία του -έχω δει φρικτά λάθη σε επαγγελματικά έγγραφα.

Η ελευθερία την οποία επικαλείσαι είναι απλώς μια δικαιολογία για την έλλειψη σεβασμού προς τους κανόνες γενικότερα. Με αυτή τη λογική άλλοι καπνίζουν στον ανελκυστήρα (που βρωμάει μετά για ώρες), άλλοι πετούν τα σκουπίδια τους από το μπαλκόνι, άλλοι παρκάρουν όπου βρουν...Έτσι νοιώθουν. Και δεν έχω γνωρίσει άνθρωπο που να αγνοεί τους γραμματικούς και συντακτικούς κανόνες "γιατί έτσι νοιώθει" και παράλληλα να μην είναι κάφρος σε ένα σωρό άλλα θέματα.

Εσύ το λατινικό ερωτηματικό το έμαθες στο σχολείο;Υποτίθεται πως περάσαμε από 12-ετή εκπαίδευση και έχουμε μάθει κάτι....

kyrallina είπε...

Γεια! Απορώ γιατί βρίσκεις ενδιαφέρον αυτό το κείμενο.
Εμένα πάντως αυτού του είδους η ξιπασιά μου τη σπάει. Πρόκειται κατά την γνώμη μου για ένα είδος αυταρχισμού που διακρίνει ανθρώπους με συγκεκριμένο χαρακτήρα. Που ενώ είχαν πρόσβαση στην εκπαίδευση δεν κατάφεραν να μετουσιώσουν αυτό τους το προνόμιο σε κιμπαριλίκι αλλά έγιναν μίζεροι και ενίοτε υπερόπτες.
Κάθε πολίτης έχει πλέον πρόσβαση σε μια ιστοσελίδα στην οποία μπορεί να εκφράζεται. Το βρίσκω πολύ δημοκρατικό και ενδιαφέρον!
Από εκεί και πέρα κάνεις δεν υποχρεώνει κανέναν να διαβάζει κανέναν!
Η γραμματική και το συντακτικό είναι χρήσιμα πράγματα μόνο που δεν μπορούν να σε σώσουν από την μιζέρια αν την κουβαλάς μέσα σου.
Αυτό πιστεύω!
Συγνώμη που είμαι σκληρή.

Unknown είπε...

Το να ασκείς το δικαίωμα να δημοσιοποιείς ό,τι σου κατέβει είναι δεκτό. Το να διαφωνείς είναι δεκτό. Το να το κρύβουν μερικοί την αμορφωσιά τους πίσω από επιχειρήματα περί ελευθερίας ΔΕΝ είναι δεκτό.

Το "κάνεις δεν υποχρεώνει κανέναν να διαβάζει κανέναν!" δεν είναι επιχείρημα αγαπητή μου. Το κάθε ιστολόγιο είναι σε δημόσια θέα. Επομένως απευθύνεται σε όλο τον κόσμο και μπορεί να διαβαστεί από τον καθένα. Συνεπώς πρέπει να ακολουθεί κάποιους κοινά αποδεκτούς κανόνες είτε σε ό,τι αφορά τη γραμματική είτε και το περιεχόμενο-δεν μπορεί κάποιος να επιχειρηματολογήσει υπέρ της παιδοφιλίας για παράδειγμα επειδή δεν υποχρεούται κανείς να διαβάζει...

Βέβαια ζούμε στη χώρα που η καφρίλα θεωρείται κεκτημένο δικαίωμα και η ασυδοσία θεωρείται μαγκιά, οπότε τι να περιμένει κανείς και από την
"blogόσφαιρα";

Vassilis GRUNDNIG είπε...

Συμφωνώ!