18.5.06

Εμφύλιος

Όχι, χθες ΔΕΝ ασχολήθηκα με την Eurovision. Είχε στη "θεματική βραδιά" μια βρετανική ταινία τεκμηρίωσης, το "Hidden war".Απαγορευμένη στην Βρετανία, σώζεται μόνο το αντίγραφο που προβλήθηκε. Μετά ακολούθησε μια παλαιότερη εκπομπή του Κούλογλου για το ΚΚΕ και τον εμφύλιο.

Δύο παρατηρήσεις:
1)Οι Βρετανοί μάλλον καλλιεργούν στον πληθυσμό τους την εικόνα της αγγελικής χώρας που δεν έβλαψε ποτέ κανέναν. Μάλλον γι΄αυτό απαγόρευσαν και κατέστρεψαν αυτήν την ταινιούλα, η οποία αναφέρεται στην βρετανική ανάμιξη πριν και κατά τον εμφύλιο. Δεν μπορώ να πω πως τότε έκαναν κάτι υπερβολικό, καμία σχέση με τα αίσχη που διέπραξαν στις Ινδίες (εκεί μάλιστα ανακάλυψαν την κοινωνιολογία, για να μπορούν να εφαρμόζουν το "διαίρει και βασίλευε")

2)Τη μεγαλύτερη ευθύνη για τον εμφύλιο την φέρει ο Στάλιν. Από τη μια είχε δεσμευτεί να έχει περιορισμένη επιρροή στην Ελλάδα, από την άλλη ενθάρρυνε την προσπάθεια του ΚΚΕ (τι μπουρδελοκόμμα και αυτό, ο γ.γ. διοριζόταν από τους Σοβιετικούς).

Και το κερασάκι: Ποιός ξεκίνησε τις διώξεις εναντίον των κομμουνιστών; Ε;

Μα ο...Γεώργιος Παπανδρέου. Ο μπαμπάς του ιδρυτή του κόμματος που ψηφίζουν οι γόνοι των διωχθέντων (δυστυχώς δεν έκατσε καλά η κατήχηση των παππούδων προς τα εγγόνια).

Πάντως το μεγαλύτερο έγκλημα που έγινε τότε και το πληρωνουμε ακόμα, ήταν αυτό που ανέφερε κάποια ηλικιωμένη κομμουνίστρια, με την οποία συμφωνώ: Αυτοί που φυλακίστηκαν, εξορίστηκαν κλπ ήταν άνθρωποι οι οποίοι αγωνιζώντουσαν για κάτι καλύτερο, είχαν διάθεση να προσφέρουν. Με τους διωγμούς τέθηκαν στο περιθώριο (αν και κάποιοι έγιναν απίστευτα καπιταλόσκυλα στη συνέχεια...). Και έτσι μας έμειναν οι θαμώνες των καφενείων που σχημάτισαν στη συνέχεια το ΠΑΣΟΚ που ξέρουμε, αυτό που διέλυσε τη δημόσια διοίκηση και την οικονομία.

1 σχόλιο:

glenn είπε...

esi ta les alla pios se akoyei.kai kati allo.aftos pou psifise paosk to 81 kala na ta yposti.aftos poy den psifise giati na ypoferi tsampa?